Dış görünümünden rahatsızlık duyan ve kendinde özgüven eksikliği hisseden kişilerin tercih ettiği saç ekimi ülkemizde ve dünyada yaygın olarak yapılan bir işlemdir.
Seyrelmiş veya dökülmüş saçların farklı tekniklerle yeniden eski görünümüne kavuşturulması amacıyla yapılan cerrahi işlem saç ekimi nedir sorusunun yanıtıdır. Genellikle yaş aralığı fark etmeksizin dış görünümünden rahatsızlık duyan ve kendinde özgüven eksikliği hisseden kişilerin tercih ettiği saç ekimi ülkemizde ve dünyada yaygın olarak yapılan bir işlemdir.
Herhangi bir hastalık, kaza, yaş veya genetik gibi nedenlere bağlı olarak dökülen saçlar bu işlem sayesinde yeniden canlı bir görünüme ulaştırılabilmektedir. İşlem sırasında kişinin baş kısmının arkasındaki ense üstü bölgesinden alınan greft (sinir ve damar bağlantılarının bulunduğu, saç ekimi için istenen verimli doku) farklı bir bölgeye nakledilir. Greftin ense üzerinden alınmasının nedeni bu alanın saç dökülmesine karşı dirençli bir yapıya sahip olmasından kaynaklanmaktadır.
Lokal anestezi uygulanarak yapılan saç ekimi işlemi uyutmaya gerek duyulmayan bir operasyondur. İlk etapta ilgili bölgeden greft alınarak saç ekimine başlanır. Genellikle ense üstü tercih edilir. Bir gece boyunca bu alana bir bandaj takılır. En önde kısımda ve saç ekilen alanda küçük delikler bulunur. Dikilen alanda sızıntı oluşumunun meydana getiren bu deliklerden saç ekimi işleminin ertesi günü herhangi bir sızıntı meydana gelmez. Bazı kişilerde işlem sonrası şişlik meydana gelebilir. Ancak verilen ilaçlar ve alınacak önlemler operasyondan sonra da hastanın minimum sürede istediği görünüme kavuşabilmesi adına titizlikle yapılmaktadır.
Hastalarımız işlem tamamladıktan sonraki bir kaç saat içerisinde evine gidip dinlenebilmektedir. Ekim işleminin ardından geçen ilk bir hafta içerisinde bölgede kabuklu bir doku oluşur, saçların düzenli olarak yıkanması ile bu oluşum ortadan kalkabilir. Kabuklu doku kişiyi rahatsız edecek bir durum değildir. Saç ekimi işlemi uygulamanın niceliğine bağlı olarak 2-7 gün içerisinde kişinin sosyal hayatına dönebileceği bir operasyondur.
Saç ekiminde uygulanan teknikler
Günümüzde gelişen teknoloji ile erkek tipi saç dökümünde oldukça başarılı sonuçlar elde etmek mümkün hale gelmiştir.
FUE (Follicular Unit Extraction) adı verilen tekniğin kullanıldığı saç ekiminde verici bölgeden tek tek alınan saçların transferi gerçekleştirilir. İşlem sırasında herhangi bir dikiş veya kesik izi oluşmaz. İyileşme oldukça hızlıdır. Uygulamada özel olarak hazırlanan metal uçlar kullanılır.
DHI (Choi Kalem) tekniğiyle saç ekimi donör bölgeden alınan saçların özel iğneler ve Choi adı verilen özel bir kalem ile uygun bölgeye transfer edilmesi uygulamasıdır.
Saç ekimi süresi yapılacak ekim alanına göre farklılık gösterir. Özellikle bu alanda detaylı araştırma yaparak saç ekimi nedir sorusuna yanıt arayan kişilerin sorduğu bir diğer soru da işlem süresinin uzunluğudur. Tahmini süre ortalama 4–6 saattir. İşlem sonrası hasta dinlenmek üzere evine dönebilir.
Saç ekimi işlemi ağırlıklı olarak 18-60 arası yaş grubunu kapsar. Ancak saç ekiminin yapılabilmesi için yaş aralığından çok dökülme şekli önem taşır. Eğer kişi gözle bakıldığında kafa derisinin görülebildiği tipte bir saç dökülmesi yaşamışsa burada oran olarak %50 dökülmeden söz edilebilir. Saç dökülmesinde yaş, ancak dökülmenin devamlılığıyla ilgili bir durumda göz önüne alınır. Özellikle yanıkla birlikte kalan saçsızlık, kaş kısmında çıplak alan oluşumu ve önceden bu işlemi yaptırdığı halde memnun kalmamış hastalar, hastalık nedeniyle saçları dökülen kişiler, erkek tipi saç sorunu yaşamış kadınlar da bu uygulamadan yararlanabilmektedir.
Bayanlar saç ekimi şikayeti öncesinde uzman bir dermatolog ile görüşmelidir. Yapılan testler sonrasında “Erkek tipi saç dökülmesi” teşhisi konursa saç ekimi yapılabilmektedir.
Saç ekimi işlemi gerçekleştirecek olan kişinin bu alanda yeterli tecrübeye sahip olması gereklidir. Özellikle saç ekimi verici alanının herhangi bir zarara uğramaması ve saç sıklığı adına deneyimli bir dermatolog desteği gereklidir.
Dahil |
|
---|