Elmacık kemiğinin estetik amaçlar ile yapılması söz konusu olduğu zaman genellikle elmacık kemiğinin büyütülmesi ve daha yüksekte gözükmesi için müdahale yapılmaktadır.
Elmacık kemiği estetiği farklı amaçlar için yapılabilen bir estetik operasyondur. Elmacık kemiğinin estetik amaçlar ile yapılması söz konusu olduğu zaman genellikle elmacık kemiğinin büyütülmesi ve daha yüksekte gözükmesi için müdahale yapılmaktadır. Bunun yanı sıra elmacık kemiğinin kırılması ya da yüz hatlarına kıyasla çok büyük ve çıkıntılı olması durumunda da elmacık kemiği ameliyatı yapılabilmektedir.
Elmacık kemiğinin şekli ve yapısı ile ilgili algı kültürel olarak değişiklik göstermektedir. Batı toplumlarında yüksek ve çıkık elmacık kemiği güzellik simgesi olarak kabul edilir. Elmacık kemiğinin belirginleştirilmesi ile daha genç ve çekici bir görünüm elde edildiği düşünülür. Ancak bu algı doğuya gittikçe azalır ve değişir. Asya’da çıkık elmacık kemiği agresif ve dominant bir izlenim vermesi sebebiyle tercih edilmez.
Asya’da daha ince ve pürüzsüz bir yüz hattı tercih edildiği için Elmacık kemiği redüksiyon, zigoma redüksiyon veya malar redüksiyon adı verilen elmacık kemiği düzleştirme operasyonu yapılır. Temelde bu operasyon kişilerin ve yaşadıkları kültürlerin algılarına bağlı olarak farklılık göstermektedir.
Elmacık kemiği redüksiyonu ya da redüksiyon malarplastinin temel amacı elmacık kemiğinin genişliğinin azaltılmasıdır. Bununla birlikte operasyonda yüz konturunun daha pürüzsüz ve feminen olmasını sağlamak amacıyla yüz hattına müdahale edilmesi gerekir. Operasyonda elmacık kemiği gövdesi kişinin yüz hatlarına ve operasyon planlamasına göre hareket ettirilir ve daha pürüzsüz bir görünüm için belirlenen Maksimal Malar Projeksiyon noktasına yerleştirilir.
Elmacık kemiği redüksiyon ameliyatı planlanırken çene çıkıntısı, yüzün uzunluğu ve genel hatları ile yüzün şekline bakılması gerekir. Bu operasyon ince ve uzun yüz hatlarına sahip olan kişiler için uygun değildir. Operasyon sonrasında yüzün daha uzun gözükmesi ve buna bağlı olarak estetik sorunların meydana gelmesi beklenir. Redüksiyon malarplasti çene küçültme, alın büyütme ve yüz kemiği şekillendirme operasyonları ile birlikte kombine olarak planlanabilir.
Çıkık elmacık kemikleri özellikle Batı toplumlarında büyük ilgi görür. Bunun altında yatan nedenlere bakıldığında ise aslında çok evrimsel gerçekler ile karşılaşılır. Çıkık elmacık kemiklerinin yüksek östrojen seviyesine bağlı ortaya çıktığını düşünmeye sevk eden araştırmalar vardır. Bunun yanı sıra çıkık elmacık kemikleri pek çok insan için karşısındakine daha çok güven duymasına neden olan bir göstergedir.
Çıkık ve/veya yüksek elmacık kemiği ile ilgili pek çok haber duymak mümkündür. Özellikle de son yıllarda ünlüler arasında çok yaygın olan bu estetik operasyon giderek popülerleşmektedir. Batı toplumlarında yaygın olarak tercih edilen elmacık kemiği ameliyatında amaç elmacık kemiğinin daha belirgin hale getirilmesidir.
Malar kemik veya elmacık kemiği göze daha yakın konumda olduğu zaman yüksek ve/veya çıkık olarak kabul edilir. Bu görünümü sağlamak için ise estetik müdahalelere ihtiyaç vardır.
Bu işlem için farklı teknikler tercih edilebilir. Elmacık kemiği estetiği söz konusu olduğunda kişinin yanaklarındaki yumuşak doku miktarı da önemlidir. Elmacık kemiğini belirginleştirmek için kullanılan teknikler genelde yağ enjeksiyonu, dolgu ve implant kullanımıdır. Hangi tekniğin tercih edileceği noktasında ise detaylı fiziksel muayene ve kişinin beklentileri belirleyicidir.
Yüzün iyi bir hatta yani kontura sahip olması için kozmetik hileler ile elmacık kemiklerinin daha çıkık ve yüksek olduğu yanılsaması yaratılabilir olsa da sürekli aynı etkiyi doğal yüz hattı ile sağlamak çok daha önemlidir. Bu noktada dolgu, enjeksiyon ve implant uygulamaları devreye girer.
Dudak ve göz altlarında kullanılan dolgular ile oldukça benzer bir dolgunun kullanılması ile elmacık kemiğinin daha belirgin ve çıkık olması sağlanabilir. Dolgunun mutlaka ideal miktarda yapılması gerekir. Fazla yapılan dolgunun bir miktar çözülebilmesi beklense de bu çözülme yeterli gelmeyebileceğinden istenmeyen bir görünüm ortaya çıkmasına neden olabilir. Dolgu yapılırken kullanılan tekniklerde de farklılıklar meydana geliyor.
Elmacık kemiği dolgusu yapılırken mikro kanüllerin kullanılması dolgu maddesinin enjekte edileceği noktaların keskin bir şekilde belirlenmesine yardımcı oluyor ve bu sayede enjeksiyon sonrası komplikasyon riski de minimize edilmiş oluyor. Elmacık kemiği dolgusunun en önemli avantajı sonuçların aynı gün içerisinde alınabilmesidir. Bu uygulama sonrasında hastane yatışına gerek yoktur, kişi normal yaşantısına hızlı bir şekilde dönebilir.
Elmacık kemiği dolgusundan sonra uygulama bölgesinde hafif bir şişlik ve morarma meydana gelebilir. Ama bu kısa sürede geçecek bir durumdur. Dolgu uygulamasına etkisi 12 – 24 ay arasında devam eder. Dönemsel olarak dolgunun ufak miktarlar ile yenilenmesi kalıcılığı arttırmak için iyi bir yöntemdir.
Yağ enjeksiyonu ameliyatsız estetik uygulamalarında çok sık tercih edilen yöntemlerden birisidir. Bu yöntem hem vücut şekillendirme gereksinimine cevap verdiğinden hem de kişinin kendi vücudundan alınan yağ dokusunun kullanılması prensibine dayandığından uygulama ve etki açısından dolgular kadar işlevsel olduğundan tercih edilmektedir. Yağ enjeksiyonunda mide, bel, karın, uyluk veya basen bölgesinden alınan yağlar kullanılır.
Günümüzde estetik uygulamalarda kullanılan dolgular eğer uzman kişiler tarafından uygulanırsa ve FDA onaylı içeriklere sahiplerse herhangi bir komplikasyona neden olmazlar. Ancak bazı çok hassas kişilerde dolgu yerine yağ enjeksiyonun daha iyi bir tercih olabilme ihtimali de vardır. Elmacık kemiği estetiğinde yağ enjeksiyonu uygulaması iki aşamalıdır. Öncelikle kişinin kendi vücudundan yağ dokusu çıkarılması için planlama yapılır. Bu işlem için liposuction yapılması gereklidir.
Belirlenen donör bölgede liposuction aracılığı ile yağ alınır. Alınan yağlar enjekte edilebilir hale getirilmek için saflaştırılır. Yağ enjeksiyonu uygulamasında bölgeye enjekte edilen yağın bir kısmının vücut tarafından emilmesi normaldir. Bu nedenle ilk uygulama sonrasında bölgenin fazla dolgun gözükmesi mümkündür.
Eğer ilk uygulama sonrası böyle bir görüntü istenmiyorsa, yağın vücut tarafından emilmesi beklenmeyecekse ilk uygulamada miktarın daha düşük tutulması ve emilimin sonrasında bir ya da iki seans tekrar enjeksiyon yapılması gerekir.Uygulama sonrasında hem elmacık kemiklerinin olduğu bölgede hem de yağ alınan donör bölgede hafif şişlik ve morluk meydana gelebilir. Morluk, kızarıklık veya şişkinlik gibi durumların 48 saat içerisinde geçmesi beklenir.
İple kaldırma ya da thread lifting olarak bilinen uygulamalarda elmacık kemiklerinin olduğu bölgede iple askılama yapılması hedeflenir. İp askı yöntemleri genellikle orta, alt veya üst yüz bölgelerinde meydana gelen yaşlanmaya bağlı sarkmaların giderilmesi için tercih edilmektedir.
Ancak bazı yüzler için thread lifting elmacık kemiği estetiğinde oldukça tercih edilebilir bir tekniktir. Özellikle elmacık kemiği estetiği yaptırmak isteyen kişilerin yanak bölgesinde hacim kaybı olması halinde iple askı ve dolgu kombine olarak yapılabilmektedir. Bu uygulamalarda tercih edilen ve PDO olarak adlandırılan iplerin dikenli bir yapısı vardır. Bu yapı sayesinde bölgeye yerleştirilen ip çekildiğinde cildin toparlanması ve kaldırılması sağlanır.
Uygulama sonrasında PDO ipliklerinin tarafında bu iplikleri yerinde tutabilecek ve dokunun da tutunmasına yardımcı olacak lifli doku oluşumu sağlanır. İp askı ve dolgu kombinasyonunun elmacık kemiği estetiğinde çok daha doğal sonuçlar verdiği ifade edilebilir. Sadece dolgu ile bölgeye hacim kazandırmak istendiği zaman dolgu uygulamasının fazla gelmesi ihtimali vardır. Ancak lifting teknikleri sayesinde yapılması gereken dolgu miktarının azalması da sağlanır.
Elmacık kemiği estetiğinde implant uygulaması oldukça yaygındır. Operasyonun kolay olması, elde edilen görüntünün doğallığı ve kalıcılığı bu uygulamaların tercih edilmesinde büyük bir etkiye sahiptir. Elmacık kemiği estetiği ameliyatla yapıldığında yaklaşık olarak 1 saat süren bir operasyondur.
İmplant için cep oluşturmak amacıyla göz altından, ağız veya yanak bölgesinden kesi açılır ve implant yerleştirilir. İmplant yerleştirmek için açılan kesilerin göz önünde olmayan noktalarda olmasına dikkat edilir. Operasyon sonrasında iyileşme sürecinin doktor önerileri ile geçirilmesi halinde iz kalması beklenmez. İmplant uygulaması genel veya lokal anestezi altında yapılabilmektedir.